روشهای ترکیبی
بسیاری از منابع امروزی درباره روشهای ترکیبی (hybrid) سخن میگویند؛ روشهایی که از ترکیب روشهای متعین و چابک به وجود میآید. در عمل نمیتوان چنین ترکیبی داشت، زیرا برای تطبیقی بودن در پروژه باید همه عناصر آن تطبیقی باشند و همینکه جنبهای از آن را ثابت و متعین کنیم، انعطافپذیری و انطباقپذیری همه بخشها از بین میروند. اگر بتوان بخشی را متعین کرد بدون اینکه تطبیقپذیری بخشهای دیگر را از بین ببرد، آن دو بخش استقلال مفهومی، عملکردی و تولیدی کامل دارند و درنتیجه با دو محصول سروکار داریم که نیاز به دو پروژه مختلف دارند، و هیچ منعی برای استفاده از دو روش ساخت متفاوت در دو پروژه وجود ندارد، ولی آن را نمیتوان «روش ترکیبی» دانست. وقتی با یک پروژه و یک محصول سروکار داریم، روش ساخت یا متعین خواهد بود، یا تطبیقی.
کسانی که از روشهای ترکیبی سخن میگویند معمولا توجهشان معطوف ظواهر است و هرگاه ترکیبی از برچسبها، اسناد، و مراسم که از دو روش آمده باشند بینند، آن را روشی ترکیبی مینامند. مدیر پروژه خبره میداند که توجه به ظواهر بارپرستی است و باید بهجای آن به عملکردهای واقعی و ذات مسایل توجه داشت.
متاسفانه پمباک ۷ نیز پیروی سوتفاهم رایجی که در این باره وجود دارد درباره روشهای ترکیبی سخن میگوید. کوشش من برای قانع کردن تیم و حذف این اشتباه نیز به جایی نرسید.