سندروم دانشآموز
یه ماجرایی هست که بهش میگن سندروم دانشآموز و از مبانی تئوریک سیستم زنجیره بحرانیه (با روش مسیر بحرانی یا CPM فرق داره).
سندروم دانش آموز میگه که فرقی نمیکنه چقدر به یه دانش آموز وقت بدی، به هر حال کارش رو آخر وقت انجام میده و هرچی به فرجه نزدیکتر میشه کارش فشردهتر میشه، در نهایت معمولا یه کمی هم دیرتر تحویل میده. این تاخیر در تحویل با افزایش زمان حل نمیشه، چون مشکل سندروم دانش آموزه، نه کمبود وقت.
تو سیستم زنجیره بحرانی سعی میکنن مشکلات ناشی از سندروم دانش آموز رو حداقل کنن. اونجا با برنامههایی سر و کار داریم که همه فعالیتهاش بحرانیان و مدت زمان پروژه تقریبا نصف مقداریه که تو برنامههای معمولی به دست میاد. در عوض نصف باقیمونده زمان به صورت بافر تو برنامه درج میشه و اینکه پیمانکار در هر زمان چقدر از بافرش رو مصرف کرده باشه معیار مطابقت اون با برنامهس، یعنی عملا تنها سیستمیه که وابسته به ضرایب وزنی نیست.
حالا همه اینها رو گفتم که یه نمونهای از سندروم دانشآموز رو بگم. همکارای ما تو سیستم پیمانکار قراره مجموعه کارهایی رو انجام بدن و هر هفته سهشنبهها راس ساعت 2 بیان دفتر ما تا همراه با ارائه اونها جلسهای هم داشته باشیم. همیشه بین 20 دقیقه تا نیم ساعت تاخیر داشتن. دو هفته پیش پیمانکار و مشاور به من اصرار کردن که جلسه رو بذاریم ساعت 3 تا این مشکل حل شه. حدس میزدم که چنین مشکلی پیش بیاد، ولی در نهایت قبول کردم. هفته پیش که اولین بار بود جلسه ساعت 3 برنامهریزی شده بود، باز هم با 25 دقیقه تاخیر اومدن. الان هم که دفعه دومه و دارم این متن رو مینویسم، یه ربع از زمان جلسه گذشته و هنوز نرسیدن. چرا؟ چون سندروم دانشآموز به این ماجرا حاکمه.