این نمودار مقادیر تجمعی بتنریزی، آرماتوربندی و قالببندی رو تو دورههای مختلف نشون میده و متاسفانه امثال این نمودار رو زیاد میبینم. در مورد نسبت عددها سختگیری نکنین، چون رندم مقدار گرفتن.
مشکل این نمودار اینه که سه ماهیت مختلف، با سه واحد متفاوت، در یک نمودار و با یک محور عمودی ترسیم شده. به عنوان مثال عدد 1000 در محور عمودی نمودار هم به معنی هزار کیلوگرم آرماتور، هم هزار متر مربع قالببندی و هم هزار متر مکعب بتنریزی به کار رفته.
این شیوه ارائه اطلاعات خیلی بده، چون وقتی چنین نموداری ارائه میشه، مخاطب ناخودآگاه مقایسهای بین مقادیر سه خط انجام میده، در حالی که این مقایسه در این شرایط کاملا بیمعنیه. پایینتر بودن خط قالببندی به معنی کار کمتر در حوزه قالببندی نیست، چون قالببندی نرمها و واحدهای دیگهای داره.
اگه قرار باشه سه ماهیت متفاوت رو در یک نمودار قرار بدیم، حتما باید واحدهاشون رو یکسان کنیم. چطوری میشه واحدهای این سه ماهیت رو یکسان کرد؟
سادهترین راه اینه که تمام مقادیر رو بر برآورد کلیشون تقسیم کنیم و نشون بدیم که چه درصدی از کل بتنریزی، کل آرماتوربندی و کل قالببندی انجام شده. به این ترتیب همه مقادیر با واحد درصد هستن و نشون دادنشون تو یک نمودار منطقیتره.
حالا از همه اینها که بگذریم، چه دلیلی داره که همزمان هر سه مقدار رو نشون بدیم؟ مگه جز اینه که این سه عدد با هم تناسب دارن؟ قالببندی، آرماتوربندی و بتنریزی همیشه دوش به دوش هم پیش میرن و نمیتونن مستقل باشن. پس مقادیر پیشرفت اونها هم کاملا مشابه همه. البته قبول دارم که تناسب احجام کاری اینها همیشه یکی نیست؛ مثلا نسبت بتن به قالب تو دیوار حایل خیلی بیشتر از داله، ولی اگه نگاهمون کلی باشه، این تفاوتها قابل چشمپوشی هستن.
جمعبندی صحبتهام اینه که:
هیچوقت نباید ماهیتهای با واحدهای متفاوت رو در یک نمودار قرار داد.
همیشه باید در ارائه اطلاعات تا جای ممکن صرفهجویی کرد و هیچ اطلاعاتی که به نوعی تکراری باشن رو ارائه نکرد، چون خوانایی گزارشها رو کم و مخاطب رو سردرگم میکنه. در این مورد خاص میشه به جای هر سه مقدار، فقط مقداری مثل بتنریزی رو گزارش کرد، که نماینده خوبی برای هر سه گروه کاره.