تغییرهای PMBOK 6
پیشنویس پمباک ۶ آماده شده و در آینده نزدیک نهایی و منتشر میشه. تغییرهای این نسخه نسبتا از نسخه قبل کمتر بود و صادقانه بگم، به اندازه دفعه قبل هیجانانگیز هم نبود. مهمترین اتفاقی که از نظر من تو نسخه قبل افتاد این بود که وجود برنامههای مدیریتی تو هر حوزه کاملا شفاف شد. با این حال مثلا یکی از پیشنهادهای اولیه من برای این نسخه که متاسفانه تایید نشد شفافیت بیشتر این مفهوم بود. ماجرایی که وجود داره اینه که الان دو نوع برنامه مدیریتی تو پمباک وجود داره، چیزی که من بهش میگم برنامه مدیریتی ناب، مثل برنامه مدیریت زمانبندی، که فقط شیوه مدیریت زمانبندی رو توضیح میده و نوع دوم برنامههای مدیریتی غیر ناب که علاوه بر قواعد بازی، بخشی از برنامهریزی عملیاتی هم باهاشون مخلوط شده، مثل برنامه مدیریت ارتباطات. پیشنهاد من این بود که همه برنامهها ناب بشن و عناصر و فرآیندهای دیگهای برای برنامههای عملیاتی در نظر گرفته بشه. با این کار هم استاندارد سازمانیافتهتر و مرتبتر میشه و هم جایگاه و اهمیت هر عنصر بهتر از قبل مشخص میشه.
حالا بریم سراغ بررسی تغییرهای نسخه جدید.
تفکیک استاندارد به دو کتاب
این ماجرا هنوز قطعی نشده، ولی طبق چیزی که یکی از اعضای کمیته به من گفت، احتمال داره که پمباک به دو بخش تقسیم و در قالب دو کتاب جداگانه منتشر بشه:
- کتاب استاندارد مدیریت پروژه: این همون بخشیه که فرآیندها رو از زاویه دید گروههای فرآیندی و بدون توضیحهای زیاد ارائه میکنه. این بخش تو نسخههای قبلی تو بدنه اصلی کتاب بود، تو نسخه قبل منتقل شد به یکی از پیوستها و الان ممکنه بشه کتاب جداگانه. هدف اینه که این بخش به عنوان استاندارد عمل کنه.
- کتاب راهنمای پمباک: بخش دیگه میشه توضیح تکمیلی درباره فرآیندها از زاویه دید حوزههای دانش. اگه در قالب کتاب جداگانهای منتشر بشه، اسم این کتاب راهنمای پمباک خواهد بود. این همون بدنه اصلی نسخه پنجمه.
بهروزرسانی: این اتفاق نیفتاد، ولی در عوض کتاب به دو بخش کلی تقسیم شده برای این دو مفهوم.
حوزه دانش مدیریت منابع
تو نسخههای قبلی حوزه دانشی به اسم مدیریت منابع انسانی داشتیم که خیلی گستره محدودی داشت. همه کارهای مربوط به منابع تو حوزه مدیریت زمان انجام میشد و تو این بخش فقط با جنبههایی از مدیریت منابع انسانی (و نه همه منابع) سر و کار داشتیم مثل بهبود کار تیمی و آموزش.
تو نسخه جدید این حوزه تبدیل شده به «حوزه دانش مدیریت منابع» و همه نوع منبع رو دربرمیگیره. خیلی از کارهایی که قبلا در مورد منابع تو حوزه زمان انجام میشد هم منتقل شده به این بخش.
به نظرم این تغییر خیلی به واضحتر شدن استاندارد کمک میکنه.
طرح عناصر تاثیرگذار و تاثیرپذیر
یکی از کارهایی که تو کتاب راهنمای جامع PMBOK 5 کرده بودم این بود که عناصری از برنامه مدیریت پروژه و «اسناد پروژه» که به عنوان ورودی یا خروجی فرآیندها ذکر شده بودن رو توضیح داده بودم که مشخص بشه چطوری ارتباط بین عناصر برقرار میشه. الان مشابه این تو خود استاندارد هم وجود داره. البته نه با توضیح و متمرکز روی اشاره کردن به عناصر.
این هم به نظرم به مفهومتر شدن استاندارد کمک میکنه.
تغییر تعداد فرآیندها
یک فرآیند حذف شده و سه فرآیند اضافه:
- فرآیند خاتمه تدارکات با فرآیند خاتمه پروژه یا فاز ترکیب شده و دیگه فرآیند جداگانهای براش وجود نداره.
- فرآیندی به اسم مدیریت دانش پروژه تو گروه اجرا، حوزه یکپارچگی اضافه شده.
- فرآیندی به اسم اعمال برنامههای واکنش به ریسک به گروه اجرا، حوزه ریسک اضافه شده. البته من با این فرآیند کاملا مخالف بودم و هنوز هم امیدوارم حذف بشه، چون نباید اجرای برنامههای واکنش به ریسک رو چیزی جدا از بقیه کارهای اجرایی ببینیم. هر برنامه واکنش به ریسک به فرآیندهای برنامهریزی فرستاده میشه، تو برنامه زمانبندی و هزینه و گستره ثبت میشه، تو خط مبناها میاد و مثل هر کار دیگهای پیش میره. این برنامهها نظارت و کنترل جداگانه لازم دارن، ولی برای اجرا به نظر من نه و در نظر گرفتن این فرآیند برای یکپارچگی استاندارد مشکل ایجاد میکنه.
- فرآیندی به اسم کنترل منابع به گروه نظارت و کنترل، حوزه منابع اضافه شده.
به این ترتیب الان ۴۹ فرآیند تو استاندارد وجود داره.
سایر تغییرها
تغییرهای اصلی به نظر من همینها بودن. چیزهای نسبتا کم اهمیتی هم مثل تغییر «حوزه دانش مدیریت زمان» به «مدیریت دانش زمانبندی» و تغییر اسم بعضی فرآیندها هم تو این نسخه وجود داره.